• Als je extra pensioen wilt voor later, kun je verschillende dingen doen.
  • Door af te lossen op de hypotheek zorg je voor lagere maandlasten; aan de andere kant kun je vermogen opbouwen om extra inkomen te hebben voor later.
  • Business Insider laat aan de hand van voorbeelden zien hoe je kunt kiezen tussen extra aflossen op de hypotheek, of inzetten op vermogensopbouw.

Wie zelf extra pensioen wil opbouwen voor later, heeft daarvoor verschillende routes. Je kunt gaan sparen of beleggen om een potje op te bouwen waar je later inkomen uit haalt. Maar je kunt ook naar de uitgavenkant kijken, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je tegen de pensioenleeftijd geen kosten meer hebt voor een hypotheek.

Hoe je deze twee zaken goed kunt afwegen, hangt uiteraard af van je persoonlijke financiële situatie. De vraag of het zinnig is om van de hypotheeklasten af te komen, speelt vooral bij aflossingsvrije hypotheken, waarbij er gedurende de looptijd niet wordt afgelost op de lening.

Wie immers een annuïteiten of en (bank)spaarhypotheek heeft, zorgt binnen zo’n constructie al voor aflossing van de lening.

Bij aflossingsvrije hypotheken speelt verder dat je maximaal 30 jaar recht hebt op de hypotheekrenteaftrek, als zo’n hypotheek vóór 2013 is afgesloten. Voor nieuwere aflossingsvrije hypotheken is er sowieso geen hypotheekrenteaftrek.

Om een inschatting te kunnen maken of het slim is om bijvoorbeeld tot de pensioenleeftijd systematisch te gaan aflossen op een aflossingsvrije hypotheek, is het handigste om met scenario's te werken.

Lees ook: Aflossingsvrije hypotheek inruilen voor annuïtaire hypotheek: zo kun je spaargeld inzetten voor lagere lasten bij pensioen

Stel bijvoorbeeld dat je nog 15 jaar te gaan hebt met een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro met een looptijd van 30 jaar. Je kunt de hypotheekrente nu vastzetten tegen 1,6 procent voor 15 jaar en geniet over die periode nog van de hypotheekrenteaftrek.

De bruto jaarlast bedraagt in dit geval 3.200 euro. Als je dat bedrag tegen 37 procent fiscaal kunt aftrekken komt de netto jaarlast uit op 2.016 euro, ofwel 168 euro per maand.

Dat is goed te overzien. Maar hoe zie de situatie er over vijftien jaar uit?

Hypotheeklasten: houd rekening met hogere hypotheekrente bij pensioen

Als je aan het eind van de looptijd niet hebt afgelost, staat er nog steeds een schuld van 200.000 euro. Bovendien vervalt dan de hypotheekrenteaftrek aan het eind van de looptijd van 30 jaar. En het is goed mogelijk dat hypotheekrentes niet meer zo laag zijn.

Hiervoor kun je een inschatting maken van een maandlast door bijvoorbeeld te rekenen met een hypotheekrente tussen de 2 procent en 4 procent, zonder hypotheekrenteaftrek. Dat ziet er als volgt uit:

Als je niets doet met de aflossingsvrije hypotheek, moet je er dus rekening mee houden dat je maandlasten over vijftien jaar in plaats van de huidige 168 euro per maand uitkomen op een bedrag tussen de 333 euro en 667 euro per maand in het bovenstaande scenario.

Ondanks de huidige lage maandlasten lijkt er daarom wel iets te zeggen voor nu starten met aflossen, zodat je over vijftien jaar minder risico loopt.

Als je huidige inkomen en gespaarde vermogen dat toestaat, moet je dan in vijftien jaar tijd elke maand 1.111 euro kunnen uitsparen om op een bedrag van twee ton aflossing uit te komen.

Sparen en beleggen voor eigen pensioenpot

Het alternatief hierbij is dat je vijftien jaar lang gaat sparen en beleggen, waarbij je 1.111 euro per maand wegzet. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat je dit geld fiscaal gezien parkeert in box 3 van de inkomstenbelasting, wat betekent dat je te maken krijgt met de vermogensrendementsheffing; je kunt wel vrij over je vermogen beschikken.

Als je nog vijftien jaar te gaan hebt, is het niet slim om heel risicovol te gaan beleggen, omdat je bij een eventuele beursdip minder tijd heb om je vermogen daarvan te laten herstellen.

Lees ook: Beleggen doe je op elke leeftijd weer anders: dit is een goede strategie als je 20, 30, 40, 50, 60 of gepensioneerd bent

Hieronder werken we met scenario's waarbij het netto rendement gemiddeld tussen de 3 procent en 4 procent per jaar ligt in de opbouwperiode van vijftien jaar. Dit levert bij een maandelijkse inleg van 1.111 euro een vermogen op van tussen de 242.000 euro en 262.000 euro, kun je uitrekenen met deze tool van berekenhet.nl.

Waar je met aflossen op de hypotheek in vijftien jaar dus precies 200.000 euro hebt ingezet, kom je met vermogensopbouw uit op een bedrag dat 42.000 euro tot 62.000 euro boven de twee ton ligt.

Wat kun je daarmee? Laat je de vermogenspot bij je pensioen renderen tegen een conservatieve opbrengst van bruto 2 procent tot 4 procent per jaar en gaat daar de vermogensheffing in box 3 vanaf, dan zien de jaarinkomsten er als volgt uit:

Je kunt nu het verschil tussen de twee opties zien. Afhankelijk van de hypotheekrente over vijftien jaar zit je bij hypotheekrentes tussen de 2 procent en 4 procent met jaarlasten van 4.000 euro tot 8.000 euro.

Bouw je vermogen op, dan levert een bruto rendement van 2 procent je netto veel lagere opbrengsten op dan wat je aan hypotheeklasten kwijt bent.

Een bruto rendement op het vermogen van 3 procent levert inkomsten van tussen 4.985 euro en 5.306 euro per jaar op. Alleen in het geval van een hypotheekrente van 2 procent op de twee ton hypotheek haal je dan meer uit het opgebouwde vermogen dan je kwijt bent aan hypotheeklasten. Die bedragen bij 2 procent rente immers 4.000 euro per jaar.

Haal je uit je vermogen jaarlijks 4 procent, wat betekent dat je wat meer risico moet nemen, dan heb je voldoende inkomen (iets meer dan 7.000 euro) om een hypotheeklasten tot een rente van 3,5 procent op te vangen (maximaal 7.000 euro).

De bovenstaande analyse geeft geen pasklaar antwoord, maar de scenario's laten wel zien dat in dit geval inzetten op aflossen van de hypotheek minder risico lijkt mee te brengen dan de hypotheek laten staan, hopen op een vrij lage rente over 15 jaar en een wat hogere opbrengst uit je vermogen.

Aangezien het altijd van de individuele situatie afhankelijk is wat je het beste kunt doen, kan het geen kwaad om met een financiële planner om tafel te gaan zitten om persoonlijke pensioenscenario's te laten uitrekenen.

[activecampaign form=24]

Lees meer over pensioen: